<empty>

4 måter sosiale medier gjør utstasjoneringen bedre 7. januar 2015


Å flytte til utlandet fører til et vell av opplevelser, fra det hverdagslige til det eksotiske. Faktisk, så mange at de fleste går rett i glemmeboken fremfor å bli gode minner.
Sosiale medier gir verktøy som bidrar til møte med flere, og mer relevante personer, forenkler kontakten med venner hjemme, åpner for invitasjoner og ivaretar minner.
Ikke la egne forutinntatt meninger, eller andres misbruk stanse deg fra å dra fordel av disse verktøyene. Selv om deling er vanlig, så handler sosiale medier IKKE primært om selvpromotering. Det handler om å skape innhold som vil glede oss selv og våre nærmeste nå og i fremtiden.

Det er et utall sosiale medier å velge i, og måter å bruke dem på. Her er fire av de beste og mest allsidige alle kan ta i bruk.

Flickr - Bildetjeneste

Selv om “et bilde sier mer enn 1000 ord” er en klisjé, Flickrer det ikke å unngå at et bilde kan momentant hjelpe deg huske en dag, opplevelse eller minne. Men med digital- og mobilkamera er det lett å ta 1000 bilder; og se at minnene forsvinner i mengden.

Ved å velge ut, og legge opp ett eller to bilder på en bildetjeneste som Flickr skaper du et album med potensialet for mye glede. Albumet kan ligge åpent for alle, eller gjøres privat så ingen andre får se. Med egen mobilapp, kan man ta øyeblikksbilder fra hverdagens gleder og poste i albumet på sekundet; enkelt, raskt og elegant.

Flickr tilbyr også å lage en høykvalitets fotobok du kan få tilsendt med bildene i et gitt album. Tenke å ha boken “Vårt eventyr i bilder” i bokhyllen når du kommer tilbake til Norge?

Blogg / Dagbok

En dagbok som beskriver små og store opplevelser og foreviger dem. Bloggplattformen gjør det enkelt og lett å inkludere video, bilder og lenker. Man kan poste fra mobil eller PC, og dele med dem du vil, eller stenge for innsyn. Det er ikke nødvendig å skrive daglig, men gjør du det minst hver uke, sørger du for at de små, men eksotiske opplevelsene ikke glemmes.

En Blogg kan også skrives ut som bok når utstasjoneringseventyret tar slutt, og leses i mange år etter, når man vil mimre litt. Et stalltips: bøkene egner seg glimrende som julegaver til besteforeldre.

Mine anbefalinger til blogging er:

Blogger.com : For nybegynnere, og de som ønsker en enkel løsning.
Wordpress.com :For avanserte, som ønsker full kontroll. (på egen eller deres domene!)

Begge to kan gjøres om til bok på: Blog2Print

LinkedIn

Det er ingen regel uten unntak, LinkedIn handler om selvpromotering. Det gir nye kontakter en mulighet til å danne seg et bilde av hvem du er og hva du kan bidra med. En god LinkedIn profil er særlig viktig når man etablerer seg et sted uten nettverk og omdømme fra før; der statussymboler og kommunikasjonsmåter er forskjellige. LinkedIn kan åpne dører, gi troverdighet og større takhøyde, ved at nye kontakterblir kjent med deg på flere måter enn kun ved personlige møter.

Se artikkel om lederstil for mer om kommunikasjonsmåter, og hvorfor bruke LinkedIn og hvordan skape en god profil.

Facebook

Facebook er et enkelt sted å søke opp nye bekjentskaper, sende private meldinger og / eller koble seg sammen. Med et “vennskap” på facebook får man en jevn strøm med korte snutter som gir innblikk i hvem den andre er, og omvendt; og på den måten kan en raskt se om man matcher. For å bygge best mulig nettverk i den virkelige verden, bør en legge til nye kontakter liberalt; og samtidig, ikke være redd for å slette dem etter kort tid om de ikke matcher det du ønsker.

Siden “alle” er på Facebook, er det lett å sende private meldinger og arrangere møter, treff og turer i lukkede grupper. Er du ikke på Facebook, må andre huske å inkludere deg separat via e-post eller telefon. Med denne komplikasjonen, er det en fare for å bli glemt når noe planlegges. Gjør det lett å bli husket av nye kontakter!

Generasjoner av utstasjonerte har erfart “Ute av syne- Ute av sinn” og har opplevd å bli glemt både på jobb og sosialt hjemme i Norge. Poster på Facebook, samt kommentarer på venners oppdateringer, bidrar til at du er mindre “ute av syne” og dermed heller ikke “ute av sinn”.

Gode oppdateringer gir også venner mulighet til å stille spesifikke spørsmål og starte gode samtaler neste gang du er på besøk hjemme. Mye bedre enn å tvinge dem til å stille spørsmålet: ”Så, hvordan går det der borte?” Et spørsmål det knapt finnes et godt svar til.

For god bruk av Facebook bør du ta bevisst stilling til:
- hvor ofte du ønsker å poste
- hva slags innhold du ønsker å legge ut
- hvorvidt alle kontaktene dine skal motta en gitt oppdatering. (Han kan lage grupper og filtrere på venner, familie og perifere kontakter)

 

Det tar ikke mer tid...

Bruk av sosiale medier i hverdagen kan løse en del utfordringer effektivt og langsiktig. Det krever imidlertid at en ikke misbruker verktøyene; å surfe bort dagen på Facebook, poste i tide og utide om alt og ingenting [er det YouTube klippet VIRKELIG verdt å dele med alle du har møtt?]; legge ut alle bildene sine, fremfor å velge de beste, eller legge ut private og intime detaljer for offentligheten.

Det viktigste er å komme i gang: Så velg en tjeneste i dag, registrer og test den ut. Du vil ikke angre!

Det viktigste er å komme i gang: Så velg en tjeneste i dag, registrer og test den ut. Du vil ikke angre!

LinkedIn
Facebook
Flickr
Blogger
Wordpress

 


 

 


 
Logg inn:
Velg region på kartet