<empty>

7 råd for å lære et nytt språk 14. januar 2015

Å lære lokalspråket åpner landet og kulturen på en fantastisk måte, og dramatisk forbedrer den sosiale interaksjonen på jobb og sosialt. Dessverre kan det være krevende å lære et nytt språk, særlig som voksen og med mange andre ansvar i hverdagen. Her er syv råd som kan gjøre det enklere:

  1. Vær realistisk. Sett et enkelt og oppnåelig mål, slik at oppgaven ikke blir for stor og hemmer motivasjon. For eksempel: bestem deg for å lære 50 ord, og bruk dem når du møter lokale. Etter hvert som du blir komfortabel med ordene, øv på grammatikk.
  2. Gjør språkbruk til en fast vane. Finn en måte å øv deg på språk, som vil vedvare uansett hva annet som skjer i hverdagen; slik som å bruke lokale ord på det du skal kjøpe i butikken, bestille på restaurant, eller få til den første setningen i en samtale på lokalspråket. Det tar tid å skape en vane, men når den er på plass, går det mye lettere.
  3. Få det til å bli en del av hverdagenn. Det finnes muligheter over alt, fra å lese teksting på tv og ingressen på avisen, forså reklametekst, lese barnebøker og høre på radioen. Selv det å sette navn på det du ser rundt deg hver dag bidrar.
  4. Bruk tekologien rundt deg. Du kan endre innstillingene på PC, telefon, nettleser osv. til lokalspråket, og på den måten tvinge deg til å bli kjent med ordet på et annet språk. Det finnes også mange språktjenester, slik som Duolinguo, som er som et spill, eller Anki for å pugge gloser med smarte kort.
  5. Bruk språket for å utforske kjente og kjære ting.Det er et vell av aktiviteter du kan gjøre med det nye språket, som å lære lokal matkultur, gå på utstilling, fornøyelsesparker, bilturer m.m. Har du et spesifikt domene som kombinerer noe du liker, kan det øke motivasjonen til å lære språk.
  6. Finn venner som snakker språket. Sosial interaksjon gjør at man må bruke språket man har, og får hjelp og tilbakemelding fortløpende, fremfor bare å oversette alt i hodet. Optimalt, finn en som ikke snakker ditt språk (eller et språk du nakker godt, som Engelsk) godt; slik at det blir vanskeligere å jukse. Det er også mulig å tilby gjensidighet, hvor dere deler tiden på hver språk, så begge lærer. Søk på nettet der du bor, det er mange som er interessert.
  7. Ikke vær redd for å snakke feil. Dette er kanskje den største barrieren; og det er viktig å huske på at lokale verdsetter at du prøver deg. I starten kan du også prøve deg på barn, unge og butikkansatte, der språknivået eller ordforrådet er litt mindre. (Er du hos slakteren, blir det en kort samtale, som gjerne går med på temaet kjøtt)

Det viktigste er å komme i gang, og ikke gi opp, men fortsette så lenge du kan.
Lykke til!

Les originalen på:
http://blog.ted.com/2014/11/04/how-to-learn-a-new-language-7-secrets-from-ted-translators/


 


 

 


 
Logg inn:
Velg region på kartet